Mitä tehdä Madeiralla: Parhaat aktiviteetit

Mitä tehdä Madeiralla: Parhaat aktiviteetit

Madeira on monille suomalaisille rakas lomakohde, ja nykyisin myös monen eläkeläisen talvehtemispaikka. Aurinkoa riittää ympäri vuoden, mikä luo mahdollisuuksia myös monenlaisille harrastuksille ja aktiviteeteille. Katsotaan siis, millaisia aktiviteetteja tällä kauniilla saarella on tarjolla.

Meri luo mahdollisuuksia

Madeira on kaunis saari, jota ympäröi Atlantti. Meri luokin paljon tilaa aktiviteeteille saarella. Koska saari on suosittu turistikohde, kannattaa liput varata jo etukäteen mielellään ennen lomaa. Voit varata lippuja ja aktiviteetteja mihin tahansa Euroopan kaupunkiin täältä.

Veneajelut delfiinien ja valaiden katseluun ovat todella suosittuja varsinkin perheiden keskuudessa. Purjehdusretket Madeiran rannikon ympäri tarjoavat myös henkeäsalpaavat näkymät saarelle mereltä käsin. Jos kastuminen ei haittaa ja haluat jotain vielä hurjempaa, pääsee saarella myös sukeltamaan ja siten tutustumaan koralliriuttoihin. Saarella voi myös vuokrata veneitä ja vesiskoottereita, joilla pääsee tutustumaan vapaammin saaren muotoihin ja vaikka lähialueen kalavesiin.

Tutustuminen Vanhaankaupunkiin

Monet suomalaiset ovat tutustuneet Tukholman ja Tallinnan Vanhaankaupunkiin, mutta Madeiran Funchalin Vanhakaupunki on vielä monelta valloittamatta. Yhden päivän lomastaan saakin varmasti käytettyä tutustumalla tähän kauniiseen ja historialliseen miljööseen, ainakin, jos historia ja arkkitehtuuri kiinnostavat.

Madeiran pääkaupunkiin Funchaliin järjestetään opastettuja kävelykierroksia, joissa vierailijat saavat perusteellisen näkemyksen kaupungin rikkaasta historiasta ja kulttuurista. Opastettuja kierroksia on vain kahdesta tunnista alkaen, joten reitit sopivat eri kuntoisille. Paikallinen opas vie sinut aikamatkalle vanhan kaupungin sydämeen, esitellen sen merkittävimmät nähtävyydet ja myös piilotetut helmet, joita turistit eivät välttämättä omatoimisesti löydä.

Matkan varrella voi ihailla Baltazar Diasin teatterin uusklassista arkkitehtuuria, tutustua vilkkaaseen Lavradoresin toriin ja viettää aikaa kauniissa kunnallisissa puutarhoissa. Näiltä reiteiltä saa myös ikimuistoisia kuvia otettuja. Kävelykierros tarjoaakin ainutlaatuisen tilaisuuden oppia Funchalin historiasta ja arkkitehtuurista suoraan paikallisen kertomana. Opastettuja kierroksia on eri päivinä ja kellonaikoina.

Päivävaellus vuoristossa

Yksi mielenkiintoinen aktiviteetti saarella on myös vaellus. Vaellusmahdollisuuksia on tarjolla eri kuntoisille lomailijoille, mutta kannattaa huomioida, että helteessä lyhytkin matka voi olla fyysisesti kova suoritus.

Voit tutustua Madeiran upeaan luontoon ja henkeäsalpaaviin maisemiin vaellusretkellä, joka vie Pico do Arieiron ja Pico Ruivon välissä sijaitsevalle huipulle, joka on myös saaren korkein kohta. Vaellus tälle huipulle voi kestää jopa 9 tuntia, joten heikompien kannattaa valita reitti tarkkaan ja muutenkin kannattaa suosiolla hyödyntää alueen kokeneet oppaat. Vaelluksella kannattaa pysähtyä myös Ninho da Mantan näköalapaikalle, josta avautuvat upeat näkymät Fajã da Nogueiran laaksoon.

Vaellusreitit sopivat ennen kaikkea luonnosta pitäville ja niille, jotka haluavat lomaltaan myös kuntoilua. Vaelluksen aikana voi törmätä esimerkiksi useisiin lintuihin, joita ei Suomesta löydy edes kesäisin. Vaellukselle on syytä lähteä hyvillä kengillä ja mielellään auringolta suojaavalla vaatetuksella. Saaren sääennusteeseen on hyvä tutustua ja vettä on syytä myös ottaa mukaan, vaikka sitä voi saada myös paikan päältä.

Funchalin köysirata

Yksi varmasti ikimuistoinen kokemus Madeiralla on pääkaupunki Funchalissa tarjolla oleva köysirata. Tämä "Teleférico do Funchal"-köysirata luo kävijöille kauniit ja poikkeukselliset maisemat pääkaupungin yllä. Köysirata kuljettaa kävijät Funchalin historiallisesta keskustasta Monte-kukkulalle, josta näkee sekä kaupungin että aina Atlantille saakka.

Köysiratamatkan varrella voi nähdä vehreitä puutarhoja, värikkäitä taloja ja jopa kirkkaita vesiputouksia, ja monet vierailijat ovat pitäneet tätä jopa Madeiran retken kohokohtana. Köysirata on hyvä vaihtoehto, jos rantaelämä alkaa kyllästyttämään, eikä koko ajan jaksa myöskään kävellä tutustuakseen saareen ja sen kulttuuriin. Liput köysiradalle saa edullisesti ostettua myös paikanpäältä, mutta sesonkiaikoina kannattaa varautua myös jonottamaan. Köysirata on täysin turvallinen, eikä vaadi suuria fyysisiä ponnisteluja kävijöiltä.

Vierailu naapurisaarella

Jos tekeminen tuntuu saarella syystä tai toisesta loppuvan, voit lähteä kätevästi käymään myös naapurisaari Porto Santossa. Porto Santo on ihanteellinen päiväretkikohde niille, jotka kaipaavat hiekkarantojen ja kristallinkirkkaan veden yhdistämää. Saari sijaitsee noin 70 kilometrin päässä Madeiralta ja sinne pääsee kätevästi pienillä risteilyaluksilla noin 2-3 tunnissa. Matkan aikana voi räpsiä vaikka kauniita merimaisemakuvia.

Porto Santoa voi suositella varsinkin rantojen ystäville ja paikan päältä löytyy myös hienojakoisesta kultaisesta hiekasta muodostuva 9 kilometriä pitkä rantakaista sekä hiekkadyynejä. Jos rannalla olo käy tylsäksi, voi saareen tutustua omatoimisesti ihan kävelemällä. Tällä sivulla on kerrottu lisää Porto Santosta.

Matkakohteita

Agia Napa / Kypros

Alanya / Turkki

Albufeira / Algarve / Portugali

Alcudia / Mallorca / Espanja

Algarve / Portugali

Alghero / Sardinia / Italia

Alicante / Costa Blanca / Espanja

Azorit / Portugali

Bad Gastein / Alpit / Itävalta

Boa Vista / Kap Verde

Branco / Kap Verde

Brava / Kap Verde

Cabrera / Mallorca / Espanja

Chamonix / Alpit / Ranska

Chinijon saaristomeri / Kanariansaaret / Espanja

Cima / Kap Verde

Comino / Malta

Corvo / Azorit / Portugali

Desertassaaret / Madeira / Portugali

Djerba / Tunisia

Dubai / Yhdistyneet Arabiemiirikunnat

Eilat / Israel

El Hierro / Kanariansaaret / Espanja

Faial / Azorit / Portugali

Flachau / Alpit / Itävalta

Flores / Azorit / Portugali

Fogo / Kap Verde

Formentera / Mallorca / Espanja

Fuengirola / Costa del Sol / Espanja

Fuerteventura / Kanariansaaret / Espanja

Gardajärvi / Italia

Gozo / Malta

Graciosa / Azorit / Portugali

Gran Canaria / Kanariansaaret / Espanja

Grande / Kap Verde

Hania / Kreeta / Kreikka

Havanna / Karibian saaret / Kuuba

Helsinki / Suomi

Hurghada / Egypti

Ibiza / Mallorca / Espanja

Ixia / Rodos / Kreikka

Kanariansaaret / Espanja

Kap Verde / Kap Verden tasavalta

Kreeta / Kreikka

Kultahietikko / Bulgaria

Kööpenhamina / Tanska

La Gomera / Kanariansaaret / Espanja

La Palma / Kanariansaaret / Espanja

Lanzarote / Kanariansaaret / Espanja

Larnaka / Kypros

Lontoo / Englanti

Madeira / Portugali

Maio / Kap Verde

Malaga / Costa del Sol / Espanja

Mallorca / Espanja

Malta / Maltan tasavalta

Menorca / Mallorca / Espanja

Monte Gordo / Algarve / Portugali

Nabq Bay / Sharm el Sheikh / Egypti

New York / Yhdysvallat / USA

Obertauern / Alpit / Itävalta

Oslo / Norja

Pariisi / Ranska

Phuket / Thaimaa

Pico / Azorit / Portugali

Pietari / Venäjä

Porto Santo / Madeira / Portugali

Praha / Tsekki

Raso / Kap Verde

Reykjavik / Islanti

Rodos / Kreikka

Saalbach-Hinterglemm / Itävalta

Sal / Kap Verde

Santa Luzia / Kap Verde

Santa Maria / Azorit / Portugali

Santiago / Kap Verde

Santo Antão / Kap Verde

São Jorge / Azorit / Portugali

São Miguel / Azorit / Portugali

São Nicolau / Kap Verde

São Tiaco / Kap Verde

São Vicente / Kap Verde

Sardinia / Italia

Schladming / Alpit / Itävalta

Selvegenssaaret / Madeira / Portugali

Seychellit / Seychellien tasavalta

Sharjah / Arabiemiraatit

Sharm el Sheikh / Egypti

Sousse / Tunisia

Sunny Beach / Bulgaria

Tallinna / Viro

Teneriffa / Kanariansaaret / Espanja

Terceira / Azorit / Portugali

Torremolinos / Costa del Sol / Espanja

Torrevieja / Costa Blanca / Espanja

Tukholma / Ruotsi

Varadero / Karibian saaret / Kuuba

Victoria / Seychellit

Zakynthos / Kreikka

Lähteet ja kuvat: Omat lomamatkat / Wikipedia / Public Domain / Pixabay.

Lähetä parannusehdotuksia, kysymyksiä tai vastaavaa. Yksityisyyden suoja. Kiitos!

Tulli

Matkarokotukset

Uuden viihdeaallon nousu

Madeiran tutkiminen

Madeiran piilotettuja jalokiviä

Madeiran aktiviteetit

Nettilinkkejä

All rights reserved. Unauthorized copying of this page prohibited.